Aardappelpannenkoekjes

Vorige week had ik een recept van Tessa Kiros (De smaak van mijn herinnering) gemaakt. Hele luchtige pannenkoekjes, maar naar mijn idee te luchtig voor een doordeweekse maaltijd, te ei-ig en ook iets teveel werk met twee keukenapparaten. Vandaag een iets makkelijkere versie gemaakt omdat ik wel enthousiast was over het idee en de kids aten het goed. Op de een of andere manier leken ze ook wel wat gezonder dan gewone pannenkoeken, je eet ze in ieder geval niet met suiker of stroop.

Vandaag hadden we er vis uit de oven bij met tomaat, peterselie, knoflook en citroen. Dat paste er niet zo goed bij. Ik zou er de volgende keer meer iets van zalm of gebakken worstjes bij eten.

image

Ingredienten:

  • 500 gram geschilde kruimige aardappels, in grote stukken gesneden
  • 125 ml room
  • snufje nootmuskaat, 1/2 theelepel zout en peper naar smaak
  • 50 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren

In de keukenmachine pureer de aardappels. Voeg room toe en meng goed. Voeg kruiden, bloem en bakpoeder toe en meng kort met de keukenmachine. Klop de eieren los en voeg deze toe, meng goed met de keukenmachine.

Verhit olie in een grote koekepan. Met een ijslepel schep je hoopjes in de pan, duw ze een beetje plat. Draai ze om wanneer de ene kant goudbruin is en bak zo de andere kant ook goudbruin.

Pas op! Ze verbranden snel in de pan, houd het vuur niet te hoog.

Pannenkoekjes kan je prima later opwarmen in de magnetron.

Je maakt hier ongeveer 11-12 pannenkoekjes mee. Dit is voldoende voor 4 personen als bijgerecht.

Je kan natuurlijk ook een restje aardappelpuree van de vorige dag hiervoor gebruiken. Hier voeg je bloem en eieren toe en dan heb je hetzelfde mengsel. (Er vanuitgaande dat je de aardappelpuree met room of melk hebt gemaakt, anders moet je dit ook nog even toevoegen..)

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.